Tibets eksilpræsident Penpa Tsering besøger Danmark

Pressemeddelelse, 2. maj 2023

I eftermiddag bliver Tibets eksilpræsident (Sikyong) Penpa Tsering modtaget af repræsentanter fra det Tibetanske Samfund og danske Tibetforeninger i Københavns lufthavn. Han indleder hermed et 3-dages besøg i Danmark arrangeret af Støttekomiteen for Tibet i samarbejde med Office of Tibet i London.

Det er Penpa Tserings første besøg i Danmark som præsident.

I Danmark skal Sikyong Penpa Tsering møde politikere fra 4 forskellige partier, Udenrigsministeriet, NGO'er, tænketanke og forskere. Sammen med Amnesty International Danmark arrangerer vi desuden et offentligt foredrag i Vartov i morgen onsdag kl. 16. https://www.facebook.com/events/182496608046262

Mens den danske regering er i færd med at forny sit strategiske partnerskab med Kina, vil Penpa Tsering bl.a. sætte fokus på den forværrede menneskerettighedssituation i Tibet. 

FN's eksperter har for nylig fremsat nogle usædvanligt skarpe udtalelser om Kinas politik i det besatte land. De har fx kritiseret Kina for at føre en assimilationspolitik i Tibet gennem et omfattende system af kostskoler, der fjerner en million tibetanske børn fra deres forældre og reelt frarøver dem deres modersmål. Se https://www.ohchr.org/en/press-releases/2023/02/china-un-experts-alarmed-separation-1-million-tibetan-children-families-and

I forrige uge offentliggjorde andre af FN's eksperter tillige, at de i februar havde kritiseret Kina for forhold i Tibet, der tenderer til tvangsarbejde samtidig med, at Kina aktivt tvangsforflytter størstedelen af landbefolkningen i Tibet. Se https://tibet.net/un-experts-express-concern-over-extensive-labour-exploitation-in-tibet-by-china/

Sikyong Penpa Tsering er præsident for Central Tibetan Administration, der har hovedkvarter i Dharamsala i Nordindien. Han blev indsat i 2021 efter frie og demokratiske valg i den globale tibetanske dispora, der tæller over 150.000 flygtninge. CTA er en direkte videreførsel af den regering, der måtte flygte fra det ulovligt besatte Tibet i 1959 og er således det tibetanske folks eneste legitime regering.

Med venlig hilsen

Anders Højmark Andersen
Forperson
Støttekomiteen for Tibet

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

 • 11 danske kandidater støtter Tibet

  Aktiv dansk deltagelse i Europa-Parlamentets arbejde for Tibet er på vej!

   Støttekomiteen for Tibet har opfordret kandidater til Europa-Parlamentsvalget til at love at støtte Tibet, hvis de bliver valgt. Det har 11 af kandidaterne gjort indtil nu. Dermed har danskerne fået mulighed for at stemme på en kandidat, der lover at:

  Læs mere…  
 • Tibets eksilpræsident Penpa Tsering besøger Danmark

  Pressemeddelelse, 2. maj 2023

  I eftermiddag bliver Tibets eksilpræsident (Sikyong) Penpa Tsering modtaget af repræsentanter fra det Tibetanske Samfund og danske Tibetforeninger i Københavns lufthavn. Han indleder hermed et 3-dages besøg i Danmark arrangeret af Støttekomiteen for Tibet i samarbejde med Office of Tibet i London.

  Det er Penpa Tserings første besøg i Danmark som præsident.

  Læs mere…  
 • Borgerforslag om verbalnoten til Kina
  Annuller regeringens verbalnote om Tibet!
   
  Underskriv borgerforslaget her: 
   
  Den 9. december 2009 anerkendte den danske regering for første gang Tibet som en del af Kina. Det skete gennem en såkaldt verbalnote, der også "modsatte sig” Tibets uafhængighed.
   
  Tibet har en historie, der går længere tilbage end Danmarks. Kina besatte Tibet ulovligt i 1950 og holder i dag landet i et jerngreb.
   
  Verbalnoten er i strid med folkeretten og med Danmarks forpligtelser og interesser. Den krænker desuden tibetanernes selvbestemmelsesret og modvirker en forhandlingsløsning. Læs uddybningen i selve forslaget.
   
  Støttekomiteen for Tibet forsøger nu at få Folketinget til at annullere verbalnoten. Det gør vi gennem dette borgerforslag. Vi håber, at du vil underskrive det og bede dine venner gøre det samme!
   
  Læs mere om verbalnoten her: http://www.tibetkomite.dk/verbalnoten-om-tibet