Kina giver "Dalai-kliken" skylden og iværksætter aggressive tiltag mod selvafbrændingerne

De kinesiske myndigheder har i de seneste måneder indledt en aggressiv kampagne for at komme tibetanske selvafbrændinger til livs. Kampagnen omfatter anholdelser og skrappe domme over folk, som myndighederne anklager for at opildne til selvafbrændinger samt yderligere medierestriktioner og propaganda i de tibetanske områder.

Nyhedsbureauet Reuters rapporterede den 27. december 2012, at de kinesiske myndigheder havde konfiskeret fjernsynsapparater fra 300 klostre i Tibet og beslaglagt satellitmodtagerudstyr, der modtog "anti-Kina" programmer.

Lokalregeringen i Malho Tibetanske Autonome Præfektur i Qinghaiprovinsen sagde til Reuters, at dens modtræk mod selvafbrændingerne omfattede "styring af den offentlige opinion om Dalai-problemet", øget patruljering og "blokkering af skadelig udefrakommende information".

Ifølge International Campaign for Tibet blev seks tibetanere den 31. januar idømt fængselsstraffe på mellem 3 og 11 år ved en domstol i Sangchu amt som en udløber af Dorje Rinchens selvafbrænding og død den 23. oktober 2012. Fire af de seks blev dømt for "overlagt mord". ICT har lagt fotos ud på sin hjemmeside, der viser tibetanere, som forsøgte at forhindre bevæbnede sikkerhedsstyrker i at fjerne Rinchens forbrændte krop.

I tibetansk kultur er det essentielt, at en afdøds krop efterlades uforstyrret, mens der afholdes ritualer og afsiges bønner for at sikre den afdøde en optimal genfødsel. Men ifølge de nye kinesiske tiltag mod selvafbrændinger skal "enhver der forhindrer sikkerhedspersonnel, sundhedspersonnel eller andre i [at gennemføre] redningsaktioner straffes for overlagt mord ifølge loven" (Gannans Dagblad, den 3. december 2012).

Det kinesiske nyhedsbureau Xinhua beskyldte den 15. januar tibetanere hjemvendt efter deltagelse i Dalai Lamas Kalachakrabelæringer i Indien for at organisere "overlagt opildning til selvafbrænding". Hundreder af tibetanere er blevet tilbageholdt efter deres besøg i Indien og underkastet "patriotisk genopdragelse".

Kilder:

http://news.yahoo.com/china-seizes-tvs-satellite-equipment-tibetan-area-084634431.html

http://www.savetibet.org/media-center/ict-news-reports/six-tibetans-sentenced-intentional-homicide-official-drive-criminalize-self-immolations-

http://savetibet.org/media-center/ict-news-reports/chinese-state-media-blame-dalai-clique-and-announce-detentions-aggressive-security-drive-a

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

 • Tibets eksilpræsident Penpa Tsering besøger Danmark

  Pressemeddelelse, 2. maj 2023

  I eftermiddag bliver Tibets eksilpræsident (Sikyong) Penpa Tsering modtaget af repræsentanter fra det Tibetanske Samfund og danske Tibetforeninger i Københavns lufthavn. Han indleder hermed et 3-dages besøg i Danmark arrangeret af Støttekomiteen for Tibet i samarbejde med Office of Tibet i London.

  Det er Penpa Tserings første besøg i Danmark som præsident.

  Læs mere…  
 • Borgerforslag om verbalnoten til Kina
  Annuller regeringens verbalnote om Tibet!
   
  Underskriv borgerforslaget her: 
   
  Den 9. december 2009 anerkendte den danske regering for første gang Tibet som en del af Kina. Det skete gennem en såkaldt verbalnote, der også "modsatte sig” Tibets uafhængighed.
   
  Tibet har en historie, der går længere tilbage end Danmarks. Kina besatte Tibet ulovligt i 1950 og holder i dag landet i et jerngreb.
   
  Verbalnoten er i strid med folkeretten og med Danmarks forpligtelser og interesser. Den krænker desuden tibetanernes selvbestemmelsesret og modvirker en forhandlingsløsning. Læs uddybningen i selve forslaget.
   
  Støttekomiteen for Tibet forsøger nu at få Folketinget til at annullere verbalnoten. Det gør vi gennem dette borgerforslag. Vi håber, at du vil underskrive det og bede dine venner gøre det samme!
   
  Læs mere om verbalnoten her: http://www.tibetkomite.dk/verbalnoten-om-tibet
   
 • Kinas A4-demonstrationer fortsætter i Danmark

  En række danske organisationer støtter i morgen lørdag det kinesiske folks modige protester imod deres regering med en demonstration foran Kinas ambassade i Hellerup (kl. 13-14) og senere på Amagertorv (15-16).

  https://www.facebook.com/events/463266102638937/

  Demonstrationen finder sted på FN’s menneskerettighedsdag den 10. december og gælder desuden et værdigt liv med ytringsfrihed og menneskerettigheder i Vietnam, Tibet, Østturkestan og Hong Kong.

  Vi opfordrer folk til at møde op med A4-ark – enten blanke eller med budskaber.

  Desuden medbringer vi bannere, stearinlys, flag og plakater.

  Arrangører:

  Støttekomiteen for Vietnam
  Students for a Free Tibet- Denmark
  Dansk Selskab for Tibetansk Kultur
  Støttekomiteen for Tibet
  Viet Tan Danmark
  Medlemmer af Federation for a Democratic China