Kina giver "Dalai-kliken" skylden og iværksætter aggressive tiltag mod selvafbrændingerne

De kinesiske myndigheder har i de seneste måneder indledt en aggressiv kampagne for at komme tibetanske selvafbrændinger til livs. Kampagnen omfatter anholdelser og skrappe domme over folk, som myndighederne anklager for at opildne til selvafbrændinger samt yderligere medierestriktioner og propaganda i de tibetanske områder.

Nyhedsbureauet Reuters rapporterede den 27. december 2012, at de kinesiske myndigheder havde konfiskeret fjernsynsapparater fra 300 klostre i Tibet og beslaglagt satellitmodtagerudstyr, der modtog "anti-Kina" programmer.

Lokalregeringen i Malho Tibetanske Autonome Præfektur i Qinghaiprovinsen sagde til Reuters, at dens modtræk mod selvafbrændingerne omfattede "styring af den offentlige opinion om Dalai-problemet", øget patruljering og "blokkering af skadelig udefrakommende information".

Ifølge International Campaign for Tibet blev seks tibetanere den 31. januar idømt fængselsstraffe på mellem 3 og 11 år ved en domstol i Sangchu amt som en udløber af Dorje Rinchens selvafbrænding og død den 23. oktober 2012. Fire af de seks blev dømt for "overlagt mord". ICT har lagt fotos ud på sin hjemmeside, der viser tibetanere, som forsøgte at forhindre bevæbnede sikkerhedsstyrker i at fjerne Rinchens forbrændte krop.

I tibetansk kultur er det essentielt, at en afdøds krop efterlades uforstyrret, mens der afholdes ritualer og afsiges bønner for at sikre den afdøde en optimal genfødsel. Men ifølge de nye kinesiske tiltag mod selvafbrændinger skal "enhver der forhindrer sikkerhedspersonnel, sundhedspersonnel eller andre i [at gennemføre] redningsaktioner straffes for overlagt mord ifølge loven" (Gannans Dagblad, den 3. december 2012).

Det kinesiske nyhedsbureau Xinhua beskyldte den 15. januar tibetanere hjemvendt efter deltagelse i Dalai Lamas Kalachakrabelæringer i Indien for at organisere "overlagt opildning til selvafbrænding". Hundreder af tibetanere er blevet tilbageholdt efter deres besøg i Indien og underkastet "patriotisk genopdragelse".

Kilder:

http://news.yahoo.com/china-seizes-tvs-satellite-equipment-tibetan-area-084634431.html

http://www.savetibet.org/media-center/ict-news-reports/six-tibetans-sentenced-intentional-homicide-official-drive-criminalize-self-immolations-

http://savetibet.org/media-center/ict-news-reports/chinese-state-media-blame-dalai-clique-and-announce-detentions-aggressive-security-drive-a

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

 • Åbent brev om en diplomatisk boykot af OL

  Kære udenrigsminister Jeppe Kofod

  Åbent brev om en diplomatisk boykot af OL i Beijing

  Jeg skriver til dig på vegne af Støttekomiteen for Tibet for at opfordre dig til at iværksætte en diplomatisk boykot af OL i Beijing i februar 2022 i stil med USA, UK, Canada, Australien, New Zealand og Litauen og til at arbejde for, at så mange EU-lande som muligt gør det samme.

  Læs mere…  
 • Danmark bør støtte uighurerne

  Danmark bør støtte uighurerne

  Pressemeddelelse, torsdag den 1. oktober

  Støttekomiteen for Tibet har i dag kl. 14:30 foretræde for Folketingets udenrigsudvalg sammen med den dansk-tyske antropolog og uighurekspert Rune Steenberg. Vi vil informere om masseinterneringen af uighurerne og deres tvangsarbejde på fabrikker, der bl.a. leverer til danske firmaer.

  Folketinget og regeringen bør fordømme Kinas igangværende kulturelle folkemord i Xinjiang og forbyde danske firmaer og institutioner at samarbejde med kinesiske virksomheder eller institutioner, der medvirker til undertrykkelsen. Desuden bør regeringen aktivt støtte og beskytte de landflygtige uighurer, der også i deres eksil er forfulgt af Kina (1).

  Læs mere…  
 • Åbent brev til regeringen om Hong Kong

  Åbent brev til den danske regering

  Kære udenrigsminister Jeppe Kofod

  Den nye sikkerhedsbeslutning, som blev fremlagt i Kinas Folkekongres den 22. maj (1) og vedtaget i dag, er den alvorligste trussel mod Hong Kongs selvstyre, demokrati og menneskerettigheder, som vi hidtil har været vidne til. Enhver med kendskab til Tibet og Østturkestan ved, hvordan det kinesiske styre udnytter love om "national sikkerhed" som et påskud for målrettede indgreb mod kritik af regeringen, initiativer for at styrke etniske identiteter eller sågar ønsker om at måtte benytte sit eget sprog i undervisningen, j.fr. Tashi Wangchuk-sagen (2).

  Læs mere…