Mød to medlemmer af det eksiltibetanske parlament

TID:      Onsdag den 18. maj kl. 19.30 
STED:   Unitarernes Hus, Dag Hammarskjölds Alle 30, Kbh. Ø 
             Tæt på Østerport St. og bus 1A, 14 og 37
Entré:  Gratis for medlemmer af Støttekomiteen. Kr. 50 for ikke-medlemmer.
https://www.facebook.com/events/1764173890481472/

Hvad er situationen i Tibet? Og hvordan forløb det nylige eksiltibetanske valg?

Du får svar på disse og andre aktuelle spørgsmål gennem oplæg af Lobsang Nyandak og Jigme Jungney, der begge er medlemmer af det folkevalgte eksiltibetanske parlament, Tibetan Parliament-in-Exile.

Ven. Geshe Rongpo Lobsang Nyandak (lama fra Amdo, flygtede i 2000): 
"En personlig beretning om tibetansk modstand mod kinesisk undertrykkelse i det moderne Tibet"

Jigme Jungney (født i Vesttibet, pensioneret embedsmand fra eksiladministrationen):
"Valg på tibetansk: Forløb og resultat af det nylige valg i eksilsamfundet"

De to besøger Danmark den 16.-19. maj, hvor de desuden skal møde Folketingets formand og flere organisationer for at tale Tibets sag og lære om danske demokratiske institutioner. Det er første gang, at en delegation fra eksilparlamentet besøger Danmark. 

Støttekomiteen for Tibet arrangerer besøget i samarbejde med Office of Tibet i London, der er Tibets uofficielle ambassade for en række nordeuropæiske lande.

Arrangementet foregår på dansk gennem en tolk. 

Vi byder på kaffe og the, og der vil være mulighed for at købe ting fra vores butik.

---------------------

CV'er:

Ven. Geshe Rongpo Lobsang Nyandak blev født i Chentsa / Jentsa (Gcan-tsha) Amt i dalen omkring den Gule Flod i Amdo (Nordøsttibet) i 1970. Efter folkeskolen studerede han buddhistisk filosofi og religion i klosteret Rebgong Rongpo i 17 år og opnåede geshe-graden (svarende til en PhD). Nyandak protesterede i 1989 imod den kinesiske undertrykkelse af tibetanerne og kom under skarpt forhør. Fra 1990 underviste Nyandak i filosofi og buddhistiske tekster i lokalområdet. Han fortsatte samtidig med at arbejde for den tibetanske sag og havde fra 1992 til 1997 møder med de kinesiske myndigheder, kinesiske buddhister, kinesiske politikere og bl.a. den fremtrædende tibetanske historiker og politiker Bapa Phuntsok Wangyal.

Nyandak flygtede til Indien i 2000 og er nu bosat i Dharamsala, den eksiltibetanske hovedstad i Nordindien. Her arbejder han med at redigere og udgive Dalai Lamas religiøse tekster og taler. Desuden underviser han i tibetansk sprog, buddhisme og filosofi i flere forskellige institutioner som Sara College for Higher Tibetan Studies, Norbulingka Institute og Tibetan Medical and Astrological Institute.

Nyandak har været medlem af det eksiltibetanske parlament to gange og har senest tjent i dets stående udvalg.

Jigme Jungney blev født i Ruthok i Vesttibet (Ngari-området). I Indien har han siden 1970 arbejdet for eksiladministrationen. Frem til 1999 har han haft forskellige ledende poster i de tibetanske flygtningebosættelser i Sydindien. Herefter flyttede han til Dharamsala, hvor han fandt ansættelse som direktør (Secretary) i Department of Home (Indenrigsministeriet) og Statsrevisionen. I 2008 blev Jungney pensioneret, men han blev i 2011 valgt til eksilparlamentet.

 

 

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230

 • Opfordring til justitsministeren

  Kære justitsminister Søren Pape Poulsen

  I forbindelse med, at Tibetkommissionen nu har afgivet beretning, vil Støttekomiteen for Tibet gerne bidrage til, at dens værdifulde arbejde kommer til at skabe varig forandring. Denne henvendelse, der også er sendt til Folketingets Retsudvalg, drejer sig dog ikke om kommissionens konklusioner, men om det, som den ikke har udtalt sig om.

  Læs mere…  
 • Formanden for Folketinget modtager to medlemmer af det tibetanske eksilparlament

  Formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard, modtog to medlemmer af det tibetanske eksilparlament, Ven. Geshe Rongpo Lobsang Nyandak og Jigme Jungney i sin embedslejlighed på Christiansborg den 17. maj 2016.

  Læs mere…  
 • Dalai Lama opfordrer politikerne til både at søge venskab med og sige sandheden til Kina
  Pressemeddelelse, den 12. februar 2015
   
  Under Dalai Lamas møde med 16 medlemmer af Folketinget torsdag formiddag opfordrede den tibetanske leder politikerne til ikke at lade sig skræmme af Kinas vrede reaktioner, når de mødes med ham. Vi har intet at skjule og ingen onde hensigter over for Kina, var Dalai Lamas budskab. Vi søger ikke uafhængighed og ønsker at finde en løsning, som Kina kan acceptere, sagde han. Læs mere…