Støttekomiteen for Tibet

 

 

 

Støttekomiteen for Tibet er rammen om et dansk engagement for at forbedre vilkårene for den tibetanske befolkning ved at støtte deres ikke-voldelige kamp for frihed, menneskerettigheder, demokrati og selvbestemmelse.

Kinas 4. øverste leder ankommer til Danmark på årsdagen for Tiananmenmassakren

Pressemeddelelse fra Støttekomiteen for Tibet
Den 4. juni 2013

Den 4.-7. juni får Danmark besøg af nr. 4 i det kinesiske magthierarki, Yu Zhengsheng. Yu er formand for Det Kinesiske Folks Politisk Rådgivende Konference (CPPCC) og medlem af Kinas øverste ledelse, Politbureauet. I den egenskab kontrollerer han også Kommunistpartiets "Forenede Front", der styrer Kinas Tibetpolitik, og som frem til januar 2010 førte en dialog med Dalai Lama (1).

Yu er ny i Politbureauet, men han har udtalt sig på måder, der tyder på, at han vil fortsætte den brutale undertrykkelse, som Kina har gennemført i Tibet siden folkeopstanden i 2008, og som Dalai Lama har betegnet som et kulturelt folkemord. Han besøgte således Kardze i Østtibet den 6.-7. januar i år, hvor han bl.a. sagde følgende: "The fight against the Dalai Lama clique should continue in order to create a favorable social and political environment for economic development and the improvement of people's well-being" (2). "Kampen mod Dalai-kliken" er synonym med de hårde overgreb mod alle, der kritiserer styret, og med den "patriotiske genopdragelse", som Kina gennemfører i Tibets klostre i form af politisk "undervisning" af munke og nonner, og som mindst 116 tibetanere siden 2011 har reageret imod ved at sætte ild til sig selv (3).

At Yu netop ankommer til Danmark på 24-årsdagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads er formentlig en tilfældighed, men det er et uheldigt dansk signal til de kinesiske demokratiforkæmpere.

Yu besøger Folketingets Præsidium om morgenen den 6. juni (4). Samme dag skal han desuden møde Kronprins Frederik kl. 14 (5) samt statsministeren (6).

I anledning af besøget sender Støttekomiteen for Tibet baggrundsinformation (7) samt opfordringer om at drøfte tibetanernes problemer med Yu til de beslutningstagere, som han skal møde. Vi opfordrer de danske politikere til at tage Yu på ordet, når han siger: "Only by being frank can we become devoted friends" (8).

Den danske regering bør opfordre Yu til at genstarte dialogen om Tibets fremtid med Dalai Lama, standse de grove overgreb mod tibetanere, der udtrykker deres holdninger, og revidere den politik, der tvangsforflytter tibetanske nomader og gennemfører en modernisering uden at lytte til, hvad tibetanerne ønsker.

Med venlig hilsen

Anders Højmark Andersen
Formand
Støttekomiteen for Tibet
5055 2842


1) http://chinese-leaders.org/yu-zhengsheng/
2) http://english.people.com.cn/90785/8083705.html
3) http://www.savetibet.org/resource-center/maps-data-fact-sheets/self-immolation-fact-sheet
4) http://www.ft.dk/Folketinget/Folketingets_formand/Nyheder/2013/05/KinaJuni13.aspx
5) http://kongehuset.dk/Menu/Presse/meddelelser/privat-til-redaktionerne-hkh-kronprinsen-modtager-formanden-for-det-kinesiske-folks-po
6) http://www.stm.dk/_a_1589.html
7) Bl.a. det globale Tibetnetværks nylige rapport til FN om situationen i Tibet (https://docs.google.com/file/d/0BznuJeH49IWRNXFtWmlrdklzMnc/edit) samt en udmærket analyse af Kinas Tibetpolitik af Kinadirektøren for Human Rights Watch (http://www.hrw.org/news/2013/03/25/chinas-failing-policy-tibet-self-defeating)
8) http://www.chinadaily.com.cn/china/2013npc/2013-03/12/content_16300775.htm

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230

 • Opfordring til justitsministeren

  Kære justitsminister Søren Pape Poulsen

  I forbindelse med, at Tibetkommissionen nu har afgivet beretning, vil Støttekomiteen for Tibet gerne bidrage til, at dens værdifulde arbejde kommer til at skabe varig forandring. Denne henvendelse, der også er sendt til Folketingets Retsudvalg, drejer sig dog ikke om kommissionens konklusioner, men om det, som den ikke har udtalt sig om.

  Læs mere…  
 • Formanden for Folketinget modtager to medlemmer af det tibetanske eksilparlament

  Formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard, modtog to medlemmer af det tibetanske eksilparlament, Ven. Geshe Rongpo Lobsang Nyandak og Jigme Jungney i sin embedslejlighed på Christiansborg den 17. maj 2016.

  Læs mere…  
 • Dalai Lama opfordrer politikerne til både at søge venskab med og sige sandheden til Kina
  Pressemeddelelse, den 12. februar 2015
   
  Under Dalai Lamas møde med 16 medlemmer af Folketinget torsdag formiddag opfordrede den tibetanske leder politikerne til ikke at lade sig skræmme af Kinas vrede reaktioner, når de mødes med ham. Vi har intet at skjule og ingen onde hensigter over for Kina, var Dalai Lamas budskab. Vi søger ikke uafhængighed og ønsker at finde en løsning, som Kina kan acceptere, sagde han. Læs mere…