Støttekomiteen for Tibet

 

 

 

Støttekomiteen for Tibet er rammen om et dansk engagement for at forbedre vilkårene for den tibetanske befolkning ved at støtte deres ikke-voldelige kamp for frihed, menneskerettigheder, demokrati og selvbestemmelse.

Kinas 4. øverste leder ankommer til Danmark på årsdagen for Tiananmenmassakren

Pressemeddelelse fra Støttekomiteen for Tibet
Den 4. juni 2013

Den 4.-7. juni får Danmark besøg af nr. 4 i det kinesiske magthierarki, Yu Zhengsheng. Yu er formand for Det Kinesiske Folks Politisk Rådgivende Konference (CPPCC) og medlem af Kinas øverste ledelse, Politbureauet. I den egenskab kontrollerer han også Kommunistpartiets "Forenede Front", der styrer Kinas Tibetpolitik, og som frem til januar 2010 førte en dialog med Dalai Lama (1).

Yu er ny i Politbureauet, men han har udtalt sig på måder, der tyder på, at han vil fortsætte den brutale undertrykkelse, som Kina har gennemført i Tibet siden folkeopstanden i 2008, og som Dalai Lama har betegnet som et kulturelt folkemord. Han besøgte således Kardze i Østtibet den 6.-7. januar i år, hvor han bl.a. sagde følgende: "The fight against the Dalai Lama clique should continue in order to create a favorable social and political environment for economic development and the improvement of people's well-being" (2). "Kampen mod Dalai-kliken" er synonym med de hårde overgreb mod alle, der kritiserer styret, og med den "patriotiske genopdragelse", som Kina gennemfører i Tibets klostre i form af politisk "undervisning" af munke og nonner, og som mindst 116 tibetanere siden 2011 har reageret imod ved at sætte ild til sig selv (3).

At Yu netop ankommer til Danmark på 24-årsdagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads er formentlig en tilfældighed, men det er et uheldigt dansk signal til de kinesiske demokratiforkæmpere.

Yu besøger Folketingets Præsidium om morgenen den 6. juni (4). Samme dag skal han desuden møde Kronprins Frederik kl. 14 (5) samt statsministeren (6).

I anledning af besøget sender Støttekomiteen for Tibet baggrundsinformation (7) samt opfordringer om at drøfte tibetanernes problemer med Yu til de beslutningstagere, som han skal møde. Vi opfordrer de danske politikere til at tage Yu på ordet, når han siger: "Only by being frank can we become devoted friends" (8).

Den danske regering bør opfordre Yu til at genstarte dialogen om Tibets fremtid med Dalai Lama, standse de grove overgreb mod tibetanere, der udtrykker deres holdninger, og revidere den politik, der tvangsforflytter tibetanske nomader og gennemfører en modernisering uden at lytte til, hvad tibetanerne ønsker.

Med venlig hilsen

Anders Højmark Andersen
Formand
Støttekomiteen for Tibet
5055 2842


1) http://chinese-leaders.org/yu-zhengsheng/
2) http://english.people.com.cn/90785/8083705.html
3) http://www.savetibet.org/resource-center/maps-data-fact-sheets/self-immolation-fact-sheet
4) http://www.ft.dk/Folketinget/Folketingets_formand/Nyheder/2013/05/KinaJuni13.aspx
5) http://kongehuset.dk/Menu/Presse/meddelelser/privat-til-redaktionerne-hkh-kronprinsen-modtager-formanden-for-det-kinesiske-folks-po
6) http://www.stm.dk/_a_1589.html
7) Bl.a. det globale Tibetnetværks nylige rapport til FN om situationen i Tibet (https://docs.google.com/file/d/0BznuJeH49IWRNXFtWmlrdklzMnc/edit) samt en udmærket analyse af Kinas Tibetpolitik af Kinadirektøren for Human Rights Watch (http://www.hrw.org/news/2013/03/25/chinas-failing-policy-tibet-self-defeating)
8) http://www.chinadaily.com.cn/china/2013npc/2013-03/12/content_16300775.htm

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

 • Tibets eksilpræsident Penpa Tsering besøger Danmark

  Pressemeddelelse, 2. maj 2023

  I eftermiddag bliver Tibets eksilpræsident (Sikyong) Penpa Tsering modtaget af repræsentanter fra det Tibetanske Samfund og danske Tibetforeninger i Københavns lufthavn. Han indleder hermed et 3-dages besøg i Danmark arrangeret af Støttekomiteen for Tibet i samarbejde med Office of Tibet i London.

  Det er Penpa Tserings første besøg i Danmark som præsident.

  Læs mere…  
 • Borgerforslag om verbalnoten til Kina
  Annuller regeringens verbalnote om Tibet!
   
  Underskriv borgerforslaget her: 
   
  Den 9. december 2009 anerkendte den danske regering for første gang Tibet som en del af Kina. Det skete gennem en såkaldt verbalnote, der også "modsatte sig” Tibets uafhængighed.
   
  Tibet har en historie, der går længere tilbage end Danmarks. Kina besatte Tibet ulovligt i 1950 og holder i dag landet i et jerngreb.
   
  Verbalnoten er i strid med folkeretten og med Danmarks forpligtelser og interesser. Den krænker desuden tibetanernes selvbestemmelsesret og modvirker en forhandlingsløsning. Læs uddybningen i selve forslaget.
   
  Støttekomiteen for Tibet forsøger nu at få Folketinget til at annullere verbalnoten. Det gør vi gennem dette borgerforslag. Vi håber, at du vil underskrive det og bede dine venner gøre det samme!
   
  Læs mere om verbalnoten her: http://www.tibetkomite.dk/verbalnoten-om-tibet
   
 • Kinas A4-demonstrationer fortsætter i Danmark

  En række danske organisationer støtter i morgen lørdag det kinesiske folks modige protester imod deres regering med en demonstration foran Kinas ambassade i Hellerup (kl. 13-14) og senere på Amagertorv (15-16).

  https://www.facebook.com/events/463266102638937/

  Demonstrationen finder sted på FN’s menneskerettighedsdag den 10. december og gælder desuden et værdigt liv med ytringsfrihed og menneskerettigheder i Vietnam, Tibet, Østturkestan og Hong Kong.

  Vi opfordrer folk til at møde op med A4-ark – enten blanke eller med budskaber.

  Desuden medbringer vi bannere, stearinlys, flag og plakater.

  Arrangører:

  Støttekomiteen for Vietnam
  Students for a Free Tibet- Denmark
  Dansk Selskab for Tibetansk Kultur
  Støttekomiteen for Tibet
  Viet Tan Danmark
  Medlemmer af Federation for a Democratic China